Продукцията „РЕШЕНИЕТО“ с премиера

Написано от toplocentralabg

24/02/2024

На 22 и 23 февруари 2024 в Зала 2 на Топлоцентрала се състоя премиерата на представлението РЕШЕНИЕТО.

Представлението РЕШЕНИЕТО е по сценарий на Александър Мануилов – един от трите наградени сценария в наскоро проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU конкурс за сценарии.

Конкурсът за сценарии, както и реализацията на спектакъла се осъществяват в рамките на проект „Утвърждаване на РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА като модерно пространство за изкуство, култура и диалог“, който се изпълнява с финансова подкрепа  в размер на 199 996,93 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г. по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” и се осъществява от Столична община в партньорство с Tou Scene Ставангер, Норвегия и АСТ Асоциация за свободен театър.

Александър Мануилов е писател, сценарист, драматург и един от създателите на драматургичните платформи “Драма пакт” и “Radar Sofia”.

Възпитаник е на Класическата гимназия, София, магистър по теория на литературата и славистика от Софийския университет; специализирал е в Карловия университет, Прага, и после в НБУ – кинодраматургия.

Текстовете му за театър са поставяни на четири континента и са канени от фестивали като Under the Radar, Ню Йорк; DramatikerInen Festival, Австрия; L’Europe des Théâtres, Париж, Международния фестивал в Керала, Индия; Варненско лято и др. Той е първият български автор, представен през последния половин век на един от най-значимитe театрални фестивали в Европа – Theatertreffen, Берлин (2015 г.). През 2017 г. печели наградата EURODRAM на Германия.

Вижте повече

Може да харесате и това…