Продукцията „ОМАТИДИЙ“ с предстояща премиера

Написано от toplocentralabg

05/03/2024

На 8 март 2024 Зала 4 в Топлоцентрала може да се окаже малка за премиерата на представлението ОМАТИДИЙ.

Представлението ОМАТИДИЙ е по текста на Пламен Харманджиев „16-ти юни“ и е един от трите наградени сценария в наскоро проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU конкурс за сценарии.

Конкурсът за сценарии, както и реализацията на спектакъла се осъществяват в рамките на проект „Утвърждаване на РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА като модерно пространство за изкуство, култура и диалог“, който се изпълнява с финансова подкрепа  в размер на 199 996,93 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г. по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” и се осъществява от Столична община в партньорство с Tou Scene Ставангер, Норвегия и АСТ Асоциация за свободен театър.

Пламен Харманджиев завършва Театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. По време на следването си прекарва една година по програмата за обмен Еразъм+ в Института по приложно театрознание, Юстус-Либиг-Университет в Гисен, Германия.

От 2021г. е част от магистърската програма по Театрознание, кинознание и медийни науки на Виенския университет. Към този момент работи в „Бургтеатър“, Виена и продължава да пише театрална и танцова критика на български и английски език. Негови текстове и материали са публикувани в списание „Хомо Луденс“; „Литературен вестник“; „Списание за танц“; „Springback Magazine” и онлайн издания като блогът на „Световен театър в София“; блогът на „АСТ“ Асоциация за свободен театър и блогът на „АСТ“ Фестивал за свободен театър. През 2019 прави стаж като драматург в „Ландестеатър Линц“, Линц, Австрия. През 2021г. е Асистент на режисьора в спектакъла на Робърт Уилсън „Бурята“ в Народен театър „Иван Вазов“, отличен с награда ИКАР за „Най-добър спектакъл“. През 2023г. Пламен е селекционер и драматург на Конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ в Театър „Сава Огнянов“, Русе.

Вижте повече

Може да харесате и това…