Изследване на културния модел в страните – донори с фокус върху Норвегия

Написано от toplocentralabg

12/04/2024

Изследване на културния модел в страните – донори с фокус върху Норвегия: тенденции, успешни практики за насърчаване на културното многообразие, ангажирането на нови публики и пр. 

Методология на изследването

Изследването на културните политики и програми за култура в страните – донори е резултат от интензивен процес на анализ на документи. Отправен източник за търсене на информация и връзка със съответните министерства на културата, фондове, национални и регионални програми и пр. бе Compendium of Cultural Policies & Trends, както и ценни насоки от Ауса Ричардсдотир, генерален секретар на международната мрежа на IETM, Лена Поливцева, главен изследовател към IFACCA и Петер Инкей, секретар на борда експерти на Compendium Association (АСЕ).

Поглед от страна на културните оператори и артистите в Норвегия бе добавен с дълбочинните интервюта със Себастиан Валдехер (Sebastian Waldejer) от центъра TOU Scene и Лене Арескьолд (Lene Aareskjold), хореограф и консултант на Норвежката асоциация за танц, синдикална организация, застъпваща се за интересите на танцовите артисти в страната. Артистът Олаф Галицки (Olaf Leiros Galicki), гостуващ на Топлоцентрала в рамките на този проект, също сподели своя опит като артист на свободна практика в Норвегия. 

Може да прочетете или да свалите pdf файл долу ..

 


Може да харесате и това…