Избрани са победителите в конкурса за драматургични текстове „ТАМ БЕШЕ / ЕДНО ВРЕМЕ ТУК ЩЕ БЪДЕ“

Написано от toplocentralabg

21/11/2023

Завърши конкурсът за кратки драматургични текстове на тема „ТАМ БЕШЕ / ЕДНО ВРЕМЕ ТУК ЩЕ БЪДЕ“, обявен от Столичната община и АСТ Асоциация за свободен театър  в рамките на проект по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, изпълняван с финансова подкрепа на Финансовия механизъм на ЕИП 2014 – 2021 г.

Отличените текстове са „Другите“ – на  Теодора Георгиева, „Решението“ на Александър Мануилов и „16-ти юни“ – на Пламен Харманджиев.

И трите текста се отличават с особена чувствителност към екзистенциалната позиция на съвременния човек в контекста на променящата се тъкан на политическото. Разнообразни по форма и съдържание, творбите споделят обща тревога за настоящето предвид постоянната турбулентност на идеологиите и липсата на устойчиви ценностни компаси в обществото. Откроява се темата за непостижимостта на задоволителна свобода в обществен или екзистенциален план, за необходимостта от преодоляване на социалната инерция и обективно осмисляне на човешкия и обществения опит, по пътя към поне временното хармонично съжителство.

Жури от представители на Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър, културния институт „Tou“, Норвегия  и РЦСИ Топлоцентрала избра победителите измежду 32 заглавия от общо 28 автори.

Оценяващите отбелязаха, че сред постъпилите текстове има неочаквано голям брой интересни, провокативни творби, които със сигурност заслужават живот на сцена и благодариха на всички включили се в конкурса.

„Нашата цел беше с темата на конкурса да провокираме младите автори да създадат актуални и иновативни творби, които едновременно с това да отговарят на мисията на Центъра за съвременни изкуства Топлоцентрала, където именно победителите ще имат възможност реализират своите произведения“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод резултатите от конкурса.

Победителите получават парична награда от ACT Асоциация за свободен театър в размер на 1 500 лв, както и възможността да реализират творбите си на сцената на РЦСИ Топлоцентрала.

Може да харесате и това…